Två åtalas för mord med stålvajer

Lund. Två män åtalas för mord på en 31-årig man från Landskrona som försvann i januari förra året. Två månader senare hittades mannen död i ett skogsområde utanför Hörby.

Den 31-årige mannen åkte i bil från sin bostad i Landskrona i januari 2013 och anmäldes försvunnen ett par dagar senare.

Männen åtalas misstänkta för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död. Enligt åtalet misstänks de ha strypt den 31-årige mannen med en stålvajer eller på detta sätt misshandlat honom och genom oaktsamhet vållat hans död.

De båda männen, 26 och 28 år, har suttit häktade i ett år. De greps några dagar efter fyndet och anhölls då på sannolika skäl misstänkta för mord.

En stor del av bevisningen består av sms-trafik mellan de två tilltalade. Bland annat ska meddelanden ha skickats där det framgår att de ska skaffa ett rep eller ett koppel.

Männen åtalas även för brott mot griftefrid och skadegörelse sedan de misstänks ha flyttat kroppen från brottsplatsen till en fastighet i Hörby kommun och satt eld på offrets bil, som hittades utbränd någon mil från fyndplatsen.

Men det finns ingen teknisk bevisning som binder de två misstänkta till offrets kropp, hans bil eller till den stålvajer som kan ha använts för att döda honom. Utredningen har inte heller kunnat fastslå var 31-åringen bragts om livet, eller hur han dog.

De misstänkta nekar båda till brott, men deras förklaringar kring åtalets bevisning, till exempel när det gäller sms-trafiken, skiljer sig åt.

– Det är bland annat kommunikationen dem emellan, att offret försvinner och att hans bil sedan brinner som gör att jag bedömer att det finns tillräckliga skäl för åtal, säger kammaråklagare Markus Bergdahl.

TT

Publisert: