Lågt intresse för EU-val i skolorna

Stockholm. Regeringen har avsatt 60 miljoner kronor för att öka intresset för EU-valet, bland annat genom att anordna skolval. Men av landets 4 000 skolor har bara 164 anmält intresse.

Det kan jämföras med förra riksdagsvalet då 1 500 skolor arrangerade skolval, uppger Ekot.

– Det är så klart jättetrist att det är så få. Sedan säger erfarenheter att många brukar anmäla sig relativt sent till skolvalen. Det jag gjort för att påminna är att jag dels skrivit brev till landets samtliga rektorer för både högstadie- och gymnasieskolor, dels är jag ute själv flera gånger i veckan och talar för förstagångsväljare på gymnasieskolor, säger EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) till TT.

Alice Bah Kuhnke, generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), beskriver satsningen på skolval i samband med EU-valet som stor.

Målet är att 500 skolor ska utföra valet. Vad det bristande intresset beror på vet myndigheten inte riktigt.

– Men vi tror att man valt att satsa på riksdagsvalet till hösten. Det finns generellt ett lägre intresse för EU-valet i stort. Vi tror också att det kan bero på att skolorna är pressade inför terminsavslutet. Det gäller både lärare och rektorer men framför allt elever, säger hon.

Birgitta Ohlsson tror att de nationella valen i höst kan göra att intresset även för EU-valet ökar, samtidigt som hon oroas över att partierna bara ser EU-valet som en generalrepetition inför de nationella.

– Nu inför valet kan jag säga att det inte är så många politiker man möter som är ute och driver kampanj. Partierna borde ta ett större ansvar, säger hon.

TT

Publisert: