15-åriga flickan: "Jag sade nej"

Stockholm. Sex tonårspojkar som tidigare dömts för en gruppvåldtäkt på en 15-årig flicka i Tensta i Stockholm i mars friades i fredags helt av hovrätten. I en intervju med Aftonbladet uttrycker flickan och hennes familj sin bestörtning över domen.

– Vad ger detta för signaler? Jag vill att processen fortsätter, säger mamman till tidningen.

Tingsrätten ansåg att flickan befunnit sig i vad som juridiskt kallas för ett hjälplöst tillstånd, men hovrätten har gjort en helt annan bedömning. Visserligen befann sig flickan i "en mycket utsatt situation" men befann sig enligt hovrätten, så som lagtexten såg ut före den 1 juli i år, inte i hjälplöst tillstånd.

Till Aftonbladet säger flickan:

– Vad menar de med "hjälplöst tillstånd"? Jag förstår inte hur de tänker. Jag var rädd och jag sade nej, men de här killarna lyssnade inte. Jag är ganska liten, de var större och många fler. Jag tänker att om jag skriker så gör de något ännu dummare. Jag sade nej. Hur säger man ett nej så att det blir mer nej?, säger flickan till tidningen.

Domen är omdiskuterad i juridiska kretsar, bland annat säger straffrättsprofessorn Madeleine Leijonhufvud till TV4 Nyheterna att sexlagstiftningen är alltför försiktig.

Enligt Aftonbladet funderar kammaråklagarna på att ta fallet vidare till Högsta domstolen.

TT