Kontroversiell gäst i riksdagen

Stockholm. En omstridd israelisk advokat - som bland annat hävdar att Barack Obama stöttar Muslimska brödraskapet och att fredssamtal skadar Israel - håller i dag ett seminarium i riksdagens lokaler.

Advokaten Calev Myers, som bjudits in av riksdagsledamöter från Moderaterna och Kristdemokraterna, är kontroversiell även på hemmaplan.

– Hans åsikter är extrema även i Israel. Han anser, precis som de militanta bosättarna, att de ockuperade områdena bör annekteras i stället för att få ett fredsavtal med palestinierna. Bosättarna anser att ett fredsavtal innebär slutet för bosättarrörelsen, säger Joakim Wohlfeil, sakkunnig på väpnande konflikter för biståndsorganisationen Diakonia.

Calev Myers har grundat Jerusalem Institute of Justice (JIJ), som varje år anordnar ett seminarium kallat Palestinska människorättsveckan. Enligt Myers är det seminariet ett svar på en kampanj som heter Israeliska apartheidveckan. Tanken med IJI:s seminarium är, enligt Myers, att visa att det största lidandet som palestinier utsätts för inte orsakas av den israeliska ockupationen utan av Palestinska myndigheten.

På det temat ska Myers tala i riksdagens lokaler i Stockholm, inbjuden av Moderaternas Margareta Cederfelt och Kristdemokraternas Annelie Enochson.

"Det är viktigt att lyssna på olika röster i denna mycket komplicerade fråga. Det betyder inte att jag står bakom inbjudna talares åsikter", låter Cederfelt hälsa via pressekreterare.

Ulf Öfverberg är ordförande för Samfundet Sverige-Israel Stockholm och han anser att beslutet att bjuda in Calev Myers är ytterst olämpligt.

– Med sådana vänner behöver vi pro-israeler inga fiender, säger han till Aftonbladet.

Han anser framför allt att Myers åsikt om att annektera Västbanken är upprörande.

– Det är ytterst olämpligt att bjuda in en person som företräder uppfattningen att Israel bör annektera Västbanken och andra mer extrema åsikter. Som Israelvän tar jag det för självklart att Israel har rätt att existera och jag tror att en stor del av konflikten beror på att andra aktörer inte erkänner denna Israels rätt, säger han.

TT

Publisert: