Inrikes

Praktikanten erkänner nya övergrepp

INRIKES

Kalmar. Den 21-årige förskolepraktikant i Kalmartrakten som sitter häktad för en rad övergrepp på barn misstänks för ytterligare två fall. Mannen "tar på sig ansvar", enligt åklagaren.

Nu är mannen alltså formellt misstänkt för nio övergrepp mot barn på förskolan och två anmälningar om övergrepp mot barn i andra sammanhang.

Börje Svensson, psykolog med stor erfarenhet av både sexualbrottslingar och offer, har svårt att minnas någon annan utredning som vuxit sig så omfattande.

– Från ett fall till elva, något liknande har jag inte varit med om sedan slutet av 1990-talet, säger Börje Svensson till TT.

21-åringen medverkar i förhören med polisen. "Jag kan säga så mycket som att han tar på sig ansvar för det som har hänt", säger åklagare Linda Caneus i ett pressmeddelande.

Åklagaren betonar att det finns substans i samtliga anmälningar. Bevisläget "ser bra ut", enligt Caneus.

När utredningen svällde från att handla om en grov våldtäkt mot barn till att gälla nio grova övergrepp dröjde det över ett dygn innan oroliga föräldrar informerades på förskolan.

Bland annat på sociala medier riktas nu viss kritik mot informationen efter att anmälningarna blivit kända.

– Det är möjligt att vi kunnat informera bättre om vilket stöd kommunen och landstinget kan erbjuda. Men vi är noga med att alla som begär stöd ska få det, säger skol- och socialchef Anders Johansson till TT.

Förskolan är fristående, men kommunen har tillsynsansvar. Många frågar sig hur övergreppet kunnat inträffa, men huruvida förskolans rutiner brustit är för tidigt att avgöra.

– Det här ska inte kunna inträffa, men nu behöver vi fokusera på att få en trygg miljö för barnen. Sedan ska vi se om vi hade kunnat förebygga detta, säger Johansson.

Sedan gripandet i fredags har polisen genomfört husrannsakningar i mannens bostad och gjort flera beslag.

Polisens mobila kontor rullar in i den sorgtyngda orten på lördag. Intill den aktuella förskolan ska polisen finnas på plats för att skapa trygghet och tala med folk som behöver.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes