S: Regeringen för långsam om polisen

Stockholm. Regeringen är alldeles för långsam i att utveckla polisens organisation och metoder, enligt Socialdemokraternas talesman Morgan Johansson. Riksdagen inledde i dag en debatt om polisen. Debatten är begärd av Sverigedemokraterna.

– För att något ska hända så får man dra ur regeringen åtgärder. Det visade FRA-lagen och datalagringsdirektivet. Och när det gäller polisutbildningen så närmar det sig en skandal, säger Morgan Johansson.

– Det finns ett utredningsförslag som legat i fyra år. Det duger inte. Men det verkar vara Jan Björklunds syn på utbildning som är orsaken. Han tycks se det som en ren yrkesutbildning och att poliser inte behöver akademisk utbildning. Jag tror att justitieministern måste brotta ned utbildningsministern, om det ska hända något, sade Johansson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hänvisade till kritiken mot polisen både från myndigheter och massmedia.

– Det handlar om dålig styrning, felaktiga prioriteringar och dåliga resultat. För mycket tid ägnas åt tidsödande byråkrati i stället för till kärnverksamheten. Därför startar vi nu en kampanjen Inga fler papperspoliser, sade han.

Justitieminister Beatrice Ask framhöll att alliansregeringen gjort den största satsningen på polisen i modern tid.

– Vi har fler än de 20 000 poliser som vi lovade, straffen mot våldsbrott har skärpts och en massiv satsning mot den organiserade brottsligheten är på plats, sade hon.

– Men det är bara början. Det är fortfarande för många människor som känner otrygghet och kriminella gäng finns i hela landet och måste bekämpas.

Enligt Ask talar mycket för att den största omorganisationen av polisen sedan 1965 nu står för dörren. Hon hänvisade till en utredning som nyligen föreslog att de 21 länspolismyndigheterna slås ihop till en nationell.

Folkpartiets Johan Pehrson framhöll att polisens organisation är helt avgörande. Nuvarande situation med 21 länspolismyndigheter är helt bedrövligt.

– Det är ett under att så mycket polisarbete ändå görs, sade han.

Centerns Johan Linander framhöll samma sak.

– Vi har en nationell polischef som inte är chef över landets poliser. Det finns ingen i dag som styr och leder svensk polis i dess helhet, sade Linander.

Samtidigt underströk han att undersökningar visar att människors förtroende för polisen är jämförelsevis hög och att människors trygghet har ökat.

Kristdemokraternas Caroline Szyber framhöll det förebyggande arbetet.

– Ju sämre vi lyckas med att förmedla normer och etik till våra ungdomar, desto fler poliser och åklagare kommer vi att behöva, sade hon.

Samtidigt underströk hon betydelsen av en närvarande polis för tryggheten och rättvisan.

– När jag var liten sjöng vi "Här är polisen som mitt i gatan står". Ofta såg man poliser på gator och torg, men det har förändrats, polisen har blivit allt mer osynlig.

– Fler poliser måste lyftas från skrivbordet. Polisen måste synas och vara närmare medborgarna, sade Szyber.

TT

Publisert: