Inrikes

Utdragen ur brottsregistret ökar

INRIKES

Stockholm. Allt fler arbetsgivare vill veta om arbetssökande har ett brottsligt förflutet.

Hittills i år har de frivilliga utdragen ur belastningsregistret ökat med 22 procent jämfört med samma period i fjol, rapporterar SR Ekot, som tagit del av siffror från Rikspolisstyrelsen. De frivilliga utdragen visar även mindre brott som snatteri, och enligt Rikspolisstyrelsen görs 90-95 procent av utdragen för att visa för arbetsgivare.

Utvecklingen kritiseras av Datainspektionen som menar att registret används på fel sätt.

Lena Sihm, ställföreträdande sektionschef på Rikspolisstyrelsens registergrupp i Kiruna, säger till TT att många av utdragen används av personer som ska söka jobb på taxi- och bussbolag, bemanningsföretag och privata aktörer inom hemtjänst.

– Vi har ingen statistik på det, utan det är vår känsla att det är så det ser ut, säger hon.

Det går att begära olika utdrag. Ska du till exempel jobba inom skola eller bank- och försäkringsvärlden finns speciellt anpassade utdrag, som visar brott som är relevanta för just det yrket.

För de begränsade utdragen är ökningen bara nio procent. Det är i stället bland de så kallade utdragen för eget bruk, där all brottslighet finns med, som ökningen är störst, 22 procent.

Och brottslighet kan finnas kvar länge i registret, beroende på brottet, straffet och åldern på gärningsmannen.

– Det kan vara från tre till tio år, och begår du nya brott kan du finnas med längre än så, säger Lena Sihm.

Christer Karlsson, förbundsordförande i Kris (Kriminellas revansch i samhället) beskriver ökningen som "en katastrof".

– Jag ser att det leder till stigmatisering och förlängt utanförskap. Det hjälper kanske inte att vara drogfri och hederlig i tre-fyra år och verkligen försöka att komma tillbaka, när man i alla fall inte får något jobb för att man har en prick i belastningsregistret, säger han.

Få arbetsgivare säger rakt ut att de inte får jobb på grund av tidigare brottslighet. I stället anges svepskäl, enligt Christer Karlsson.

Han önskar att arbetsgivare skulle våga se bortom registret och ser en risk att det utanförskap som registerutdragen leder till kan leda människor tillbaka till brottslighet.

– Man måste ge folk en andra chans. Kriminella kan faktiskt förändra sig, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes