Regeringen backar om stridsgrupp

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Sverige ska leda EU:s nordiska stridsgrupp tidigast 2015. Det har regeringen, S och MP enats om.

Försvaret är positivt till att det svenska ledarskapet skjuts upp ett år.

– En bred överenskommelse har vi ansett viktigare än att hålla fast vid det året, säger moderaten Cecilia Widegren, vice ordförande i försvarsutskottet.

Regeringen har därmed backat från tidigare planer på ett svenskt ledarskap 2014.

S har sagt nej till ett svenskt ledarskap 2014 och hänvisat till att försvaret redan står inför stora uppgifter och kostnader de närmaste åren i och med den nya insatsorganisationen. S är också kritiska att EU hittills aldrig använt sina stridsgrupper. Nu har man fått med regeringen på en översyn, enligt utskottsordförande Peter Hultqvist (S).

– Vi vill att stridsgrupperna används i humanitära insatser, till exempel vid katastrofer, inom EU:s och FN:s ram, säger Hultqvist.

Regeringspartierna, S och MP har också enats om en utredning av Sveriges luftförsvar efter 2040. Den ska behandla bland annat framtidens stridsflygplan, luftvärn, stridsledning och behov av förarlösa flygplan.

Generallöjtnant Anders Lindström, Försvarsmaktens insatschef, säger att ledningen av stridsgruppen ger Försvarsmakten värdefull kompetens. Men försvaret är redan statt i förändring och det är bra att politikerna satt ner foten med ett bra ställningstagande, säger Lindström.

– Då kan vi inrikta oss på detta och kopplat till allting annat vi gör i Försvarsmaktens omriktning så ser jag inga problem i att det ligger 2015 - snarare att det är bättre att det får ligga 2015 än 2014.

Flygvapenchefen Anders Silwer säger att Försvarsmakten ännu vet väldigt lite om utredningen av luftförsvaret efter 2040. Att utredningen siktar så långt fram har dock Silwer stor förståelse för.

– Det tycker jag inte är konstigt. Utvecklingen av stridsflygplansprojekt ligger på väldigt långa ledtider.

TT

Publicerad: