Svantesson (M): "Märklig slutsats av DO"

Publicerad:

INRIKES

Undervisning. Den muslimska friskolan Al-Azhar delade upp flickor och pojkar på skolbussarna. Nu slår diskrimineringsombudsmannen (DO) fast att det inte var diskriminerande.

– Det är en märklig slutsats av DO, säger Elisabeth Svantesson (M).

Det var i våras som TV4:s Kalla Fakta avslöjade de könsuppdelade bussturerna på skolan i Vällingby i nordvästra Stockholm. Flickorna fick gå in genom skolbussens bakre dörr medan pojkar gick in genom den främre, något som fick kraftig kritik av politiker och DO att inleda en granskning.

Skolans förklaring var att vissa elever hade varit stökiga, framför allt pojkar, och att fritidsledarna hade bett dem att sitta längst fram med en bussvärd. Numera sitter eleverna blandat, enligt skolan.

– Utifrån vad skolan har svarat att de har gjort i det specifika fallet kan vi inte säga att det är en överträdelse av diskrimineringslagen, säger DO:s pressansvarige Clas Lundstedt till nyhetsbyrån Siren, skriver Dagens Nyheter.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, anser att DO har kommit fram till "en märklig slutsats".

– Att dela upp människor på bussar, oavsett om det är utifrån etnicitet eller kön, hör till historiens skräphög - och där ska det få vara, säger hon till TT och fortsätter:

– Att regelmässigt låta flickor och pojkar sitta på olika delar av bussen skapar en uppdelning som vi inte ska ha i Sverige.

Granskningen visar dock att skolans uppdelade idrottslektioner riskerar att leda till diskriminering, och att skolan inte uppfyller lagkraven. DO kommer därför att följa upp skolans åtgärder.

TT

Publicerad: