Knarkköpare fast på darknet

INRIKES

Brott. Drygt 200 svenskar är misstänkta för narkotikabrott efter att polisen gjort en insats mot narkotikahandel på darknet.

– Anonymiteten är inte så trygg som man tror, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning (NOA), till TT.

Under höst och tidig vinter har polisen gjort en insats på darknet, som är en skyddad del av internet, för att störa droghandeln där. Insatsen leddes av USA och förutom Sverige var flera andra länder också med.

Nu kan polisen sammanfatta vad insatsen ledde till för svensk del, nämligen 176 förundersökningar om brott med totalt 226 personer inblandade. Personerna finns över hela landet.

Vid husrannsakningar har polisen hittat bland annat amfetamin, cannabis och narkotikaklassade läkemedel.

– I 16 av de här fallen anträffades så mycket narkotika att vi misstänker att de säljer det vidare, säger Linda Staaf.

I dessa 16 fall sammantaget hittades 450 gram amfetamin, två kilo cannabis och 3 500 tabletter av narkotikaklassade läkemedel, med mera.

Insatsen riktade framför allt in sig på köparna.

– I normalfallet är det säljare som vi siktar in oss på. Hela syftet med den här insatsen var att visa att man som köpare på darknet inte heller kommer undan. Anonymiteten är inte så trygg som man tror.

Det kan bli fler "razzior" mot knarkköpare på darknet.

– Det kommer sannolikt att göras fler insatser, helt klart. Bara för att den här operationen är avslutad så går man inte trygg som köpare på darknet.

TT