UD: Vi är trygga med att vi agerat

INRIKES

Brott. En UD-tjänsteman som har arbetat vid svenska ambassaden i Pakistan misstänks för att ha beviljat ett 70-tal svenska visum på felaktiga grunder. Detta har möjliggjort professionell människosmuggling, enligt en utredning som Migrationsverket har gjort.

Utredningen visar att mannen exempelvis har ändrat en kollegas korrekta visumavslag till bifall och godkänt falska intyg som borde ha avfärdats som falska på en gång, eftersom de var så dåligt gjorda.

Visumen har gått till afghanska medborgare, något som tidigare rapporterats av Dagens Nyheter som tagit del av uppgifter från nyhetsbyrån Sirén.

UD kan ha vetat

Nu rapporterar Ekot att Utrikesdepartementet ska ha vetat om problemen med visumhanteringen i över ett år, men inte startat någon utredning.

– Det här är ett ärende som Migrationsverket hanterar. Det är deras IT-system som används på ambassader runt om i världen. När vi fick information om misstankar i våras kontaktade vi Migrationsverket skyndsamt, säger Sofia Karlberg på UD:s presstjänst till TT.

Enligt Sveriges Radio ska informationen ha kommit till UD redan 2014. UD säger att det då handlade om arbetsmiljöfrågor.

– Det vi är väldigt trygga i är att när vi fått konkret information har vi gått vidare med den, säger hon.

Sju har sökt asyl

Migrationsverket, där mannen har sin grundanställning, har utrett honom sedan i januari, då id-enheten fick ett tips om oegentligheter. Var de 70 personerna befinner sig i dag vet inte Migrationsverket.

– Det är nästan omöjligt att svara på, men man har konstaterat att sju personer av de 70 i första utredningsomgången sökt asyl i Sverige, säger Magnus Rodin, chef för region Stockholm på Migrationsverket.

Migrationsverkets personalansvarsnämnd vill nu ha en djupare juridisk utredning av varje ärende innan man kan ta ställning till om mannen ska avskedas, som tillsynsenheten föreslagit. Mannen själv hävdar sin oskuld och hans advokat Jan Södergren säger till Ekot att anklagelserna är upprörande och ogrundade.

TT