Inrikes

SOS Barnbyar startar i Sverige

INRIKES

Samhälle. SOS Barnbyar startar sin första operativa verksamhet i Sverige. Ett ungdomscenter öppnar i dag i Hammarkullen i Göteborg för att stötta ensamkommande ungdomar.

Organisationen såg ett behov av insatser efter den stora vågen av ensamkommande barn som till Sverige under 2015, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Här finns det en grupp som initialt behöver ett stort stöd. Det finns inte direkt några insatser som riktar sig till den här gruppen och här såg vi att vi kunde göra skillnad, säger Catharina Gerhke, generalsekreterare för SOS Barnbyar.

Ett speciellt utarbetat mentorsprogram ska hjälpa ungdomarna, som är mellan 16 och 21 år, att bli mer inkluderade i samhället.

För två år sedan genomförde SOS Barnbyar en kartläggning över var en eventuell operativ verksamhet i Sverige skulle göra mest nytta. I kartläggningen framkom att framför allt barn i så kallad ebo-placering, det vill säga barn som lever med anhöriga eller bekanta till familjen, behöver ett större stöd. Stadsdelen Angered där Hammarkullen ingår är också ett av de områden som tagit emot flest ensamkommande barn, enligt organisationen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes