Inrikes

Kvinna åtalas för mord efter 22 år

INRIKES

Brott. En 63-årig kvinna åtalas för att ha mördat en man som hittades död för drygt 22 år sedan.

Enligt åklagaren är motivet att kvinnan ska ha försökt att sopa igen spåren efter ett rån.

Mannen, som var i 40-årsåldern, hittades död med knivskador i halsen under en balkong i stadsdelen Ronna i Södertälje i november 1994. I handen höll mannen en kniv. Rättsläkaren bedömde att det nog var självmord.

– Det är märkligt att hugga eller sticka sig i halsen utomhus, bara omständigheterna känns udda. Men jag kan tänka mig att man (rättsläkaren) tagit till sig uppgiften att han hållit kniven i handen, säger åklagaren Nils Lundberg.

Hennes man ska ha rånat

Kvinnan kom i december förra året till polisen och erkände att det var hon som dödat mannen. Hon berättar att hon och hennes dåvarande man supit med honom. Senare ska dåvarande maken fått för sig att råna honom, och mannen slogs ned och hans ringar stals. Senare på kvällen bestämde sig kvinnan för att se om mannen levde och tog med sig en kniv.

– Han ligger kvar och är utslagen, men är medveten och frågar "vem är du?". Då tar hon kniven, lägger den i hans hand och trycker den mot halsen och går sedan därifrån. Dagen efter ser hon en massa poliser där, och förstår att han är död, säger Nils Lundberg.

Kvinnan har kommit med detaljer som gör att hon bedöms trovärdig. Bland annat styrks uppgiften att offret tidigare burit ringar av rättsläkarprotokollet. Hennes ex-man dömdes för ett annat mord 1998, och är numera död.

Börjar vackla

Kvinnan har enligt Lundgren erkänt i flera förhör, men när hon såg hela förundersökningen började hon delvis vackla i om hon kunde ha orsakat alla mannens skador. Kvinnan kan bara dömas för mord, skulle det exempelvis röra sig om den lindrigare rubriceringen dråp är brottet preskriberat.

Kvinnan har medgivit just dråp, men inte mord. Men Lundberg hävdar att det rör sig om mord.

– Dels ligger offret utslagen på marken, dels hade han 3,2 promille (alkohol) i blodet. Det är klart att han inte kunde värja sig, säger han.

Han kommer att yrka på omkring sju-åtta års fängelse. Rättegången inleds nästa fredag.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes