Inrikes

Gripenplan kan lyfta på lördag

INRIKES

Stockholm. Förbudet för de svenska stridsplanen att delta i markattacker utgör inget problem för Nato.

Det uppger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

På lördag kan de första Gripenplanen lämna Sverige.

– Vi är vana vid att länder deltar med vissa begränsningar. Våra militära befälhavare är vana vid att hantera sådant, sade han vid en presskonferens i Stockholm.

– Vi uppskattar starkt det svenska bidraget. Det passar mycket bra in i den totala operationen, sade Fogh Rasmussen.

– Det är ett ansvar för alla länder att leva upp till och genomföra beslut tagna av FN:s säkerhetsråd.

Fogh Rasmussen betonade att Nato respekterar riksdagens kommande beslut att skicka stridsplan till Libyen med vissa begränsningar.

Chefen för den svenska Libyeninsatsen, överstelöjtnant Stefan Wilson, hoppas att fyra eller fem Gripenplan ska kunna lämna Sverige redan på lördag och göra sitt första uppdrag över Libyen i början eller mitten av nästa vecka. Den svenska insatsen, som omfattar åtta Gripenplan, ett Herkulesplan för lufttankning och spaningsplan, beräknas ha full förmåga om ett par veckor.

Ännu i dag var det oklart på vilken bas svenskarna ska utgå ifrån.

– Det är faktiskt så att Nato inte bestämt sig ännu. Här slår pendeln lite grann efter dagsnotering, mycket talar väl för Sicilien eller möjligen Sardinien, säger Wilson till TT.

På flygbasen kommer Wilson och omkring 110 personer att befinna sig. De svenska planens order kommer att komma från Natostaben i Neapel. Där, liksom vid Natostaben i Turkiet, kommer det att finnas svenska officerare.

TT: Vilka utmaningar väntar de svenska piloterna?

– De tio Jas-piloter vi har med oss, de har flugit väldigt mycket de senaste åren, de är rätt utbildade, rätt utrustade och har rätt profil generellt. Men man får inte glömma att det är första gången man går ut i operation i den här delen av världen och det är klart att det är en sak att träna någonting, sedan när det är på riktigt, så är det en anspänningsnivå som är i grunden betydligt högre än när det gäller övning, säger Stefan Wilson.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes