Regeringen backar om ersättning

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till TT att regeringen är beredd att backa i frågan om ersättning till före detta fosterhemsbarn om det går att få en bred politisk uppgörelse om det. Barn- och äldreminister Maria Larsson skickade i dag en inbjudan till Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om överläggningar.

– Finns det en möjlighet att åtminstone samla sju av riksdagens partier i enighet bakom ett sätt att hantera detta, som vi är fullt medvetna är delvis ett avsteg från hur vi brukar hantera ersättningsfrågor men där vi gemensamt tar ansvar för det, då tycker jag att det finns ett värde i sig. Det hoppas jag vi kan enas kring, säger statsministern.

I lördags försvarade både han och barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) regeringens beslut om att det inte skulle bli någon ersättning med att ett sådant beslut inte skulle bli rättssäkert och att det skulle ge gränsdragningsproblem.

Det som därefter har hänt, och som enligt statsministern gör att regeringen öppnar för ett beslut som inte ansågs rätt för några dagar sedan, är de tre rödgröna partiernas initiativ i riksdagen samt att Sverigedemokraterna gjort klart att de vill ge de berörda ersättning.

Även centerpartiets ledare Maud Olofsson uppger att regeringen är beredd att ändra sig om det går att komma överens med de rödgröna.

TT: Borde ni inte ha försökt komma överens med dem innan regeringen sade nej till ersättning?

– Det är klart att man kan vara efterklok och säga att det skulle vi ha gjort. Men man kan heller inte säga att oppositionen samfällt drivit denna frågan tidigare.

Även regeringens egen utredare Kerstin Wigzell har gått till attack mot hanteringen av de vanvårdade fosterbarnen.

Wigzell skriver på DN Debatt att det borde ha klargjorts tidigare att regeringen inte vill ersätta de drabbade.

Ett av regeringens argument är att det är svårt att bevisa vilka som utsatts för övergrepp. Men det "har varit uppenbart i flera år och är en del av själva problemet", skriver Wigzell.

Professorn i civilrätt Mårten Schultz kritiserar också regeringens hantering av de vanvårdade barnen. Han påpekar att samhället visat lyhördhet i sådana situationer tidigare och nämner exempelvis skadestånd till människor "som utsatts för tvångssterilisering av rashygieniska skäl".

Kristdemokraternas riksdagsgrupp hade inte i förväg informerats om att regeringen och ansvariga KD-ministern Maria Larsson skulle säga nej till ersättning till dem som utsatts för vanvård i fosterhem.

Frågan kom upp första gången vid gruppens kick off i måndags och motståndet var kompakt.

Inte heller socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C) var informerad i förväg.

– Jag satte gröten i halsen när jag fick höra det, säger han och välkomnar att det blir en ny omgång.

Föreningen Vanvårdad och bortglömd har nu JO-anmält barn- och äldreminister Maria Larsson berättar Peter Lindberg, 61 år, en av de drabbade barnen.

– Med det vill vi markera att så här får det inte gå till. Hon har lurat folk. Det är klart man blir förbannad, säger han.

TT

Publicerad: