Odell öppnar för kandidatur

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Mats Odell, framförd som ny KD-ledare av flera distrikt som vill ha bort Göran Hägglund, lägger nu bort reservationerna om att Hägglund i så fall måste avgå självmant.

– Det är klart att jag måste fundera, säger han.

– Det som har nått mig är att Stockholms län och Uppsala län har nominerat mig, säger Odell.

De båda distrikten har dock inte har frågat honom om han står till förfogande.

Mats Odell säger att han, eftersom han har fått några nomineringar, förstås ska tänka över saken.

– Det är klart att jag måste fundera, säger han och tillägger att det är hedrande att ha blivit nominerad som partiledare, men att ingen kommer att få veta hur han ställer sig till det hela förrän om valberedningen frågar honom.

Nyligen sade Odell att han bara skulle tänka sig att kandidera för partiledarposten om Göran Hägglund först meddelade att han vill sluta. Några sådana, uttryckliga reservationer gör Odell inte nu.

Enligt Ekots lördagsintervju cirkulerar ett upprop bland Kristdemokraternas riksdagsledamöter, där de kräver att partiledarkandidater ska få visa upp sig fram till partiets riksting. Enligt intervjun, som spelades in redan på fredagen, efterlyser riksdagsledamöterna en öppen valprocess, liknande den i Centerpartiet och Miljöpartiet.

Partiledarkandidaterna ska då få turnera runt i landet och presentera sig och sin politiska vilja fram till det extra rikstinget i januari. Då ska val/omval av partiledare och partistyrelse upp på rikstinget. Senast den 18 oktober ska nomineringarna vara inne.

Göran Hägglund säger, efter uppgifterna om att Mats Odell inte stängt dörren för att utmana honom, att det kan ha uppstått ett nytt läge.

– Det är bra om vi går från ett mycket osäkert läge till att vi får premisserna klart för oss och att medlemmarna får ett underlag för det beslut som ska fattas i januari.

Hägglund gör ingen hemlighet att han ogillar att Kristdemokraterna åter repriserar ett skeende där diskussionen handlar mer om partiledaren och hans framtid, utan att det riktigt står klart om de som kritiserar honom och partiets kurs har några alternativ att visa upp.

– Är det någon som tror sig kunna vara en bättre partiledare för Kristdemokraterna så är det bara bra om den personen stiger fram och säger att han kandiderar, säger Hägglund.

– Det är först då vi får en meningsfull diskussion, annars blir det bara destruktivt.

Av KD:s 26 partidistrikt har nio fattat beslut om att de även fortsättningsvis ger Göran Hägglund sitt stöd, visar en rundringning som TT har gjort. Två distrikt kräver hans avgång, medan fjorton ännu inte har fattat beslut om vem de vill se som partiledare. Ett distrikt har TT inte lyckats nå.

Valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren fanns på plats i riksdagshuset när partistyrelsen sammanträdde för att föra samtal och sondera terrängen.

– Det är självklart att det förs samtal men vi är fortfarande bara i början av processen, säger hon.

Hon välkomnar att KD-ledaren Göran Hägglund uppmanat fler att kandidera till partiledarposten.

– Jag tycker att det vore jättebra om fler kandiderar. Absolut, säger hon.

TT

Publicerad: