Inrikes

Skrotningspremier på väg i EU

INRIKES

Strasbourg. Skrotningspremier för gamla bilar är ett snabbt sätt att få fart på bilförsäljningen, tror EU:s ordförandeland Tjeckien.

EU-kommissionen får därför i uppdrag att genast ta fram ett förslag för hela EU.

Flera EU-länder har redan infört åtgärder för att få folk att köpa nya bilar, till exempel skrotningspremier. I Tyskland får exempelvis bilägarna mer än 25 000 kronor när de byter bil.

– Tjeckiska ordförandeskapet ska be kommissionen att snabbt komma med ett förslag på hur man på ett samordnat vis kan uppmuntra till förnyelse av den europeiska bilparken, baserat på en analys av vilken effekt åtgärderna har haft i olika medlemsstater, sade Tjeckiens vice premiärminister Alexandr Vondra inför EU-parlamentet i Strasbourg.

Det tjeckiska initiativet lär glädja den svenska bilindustrin som har skrotningspremier högst upp på sin önskelista. Även regeringens speciella samordningsmän vill ha tillbaka skrotningspremien igen. Men näringsminister Maud Olofsson (C) har hittills varit ljum inför bilindustrins krav.

Kommissionens förslag ska presenteras i god tid före toppmötet med EU:s stats- och regeringschefer i mitten av mars. Helst så att ansvariga ministrar hinner diskutera saken på sitt möte i början av mars.

Förra året såldes 8 procent färre bilar i EU jämfört med 2007. Och det kan bli ännu värre i år.

EU:s industrikommissionär Günter Verheugen var mycket dyster när han kommenterade situationen.

– Risken är stor att inte alla produktionsorter i Europa finns kvar i slutet av detta år. Det finns inte ens en garanti för att alla europeiska biltillverkare finns kvar i slutet av detta år, sade Verheugen till EU-parlamentarikerna.

Både Vondra och Verheugen framhöll att det inte får bli en kapplöpning om stöd mellan medlemsländerna när olika krispaket nu sjösätts på olika håll.

TT:s korrespondent

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes