Inrikes

Nytt ubåtssystem för 100 miljoner

INRIKES

Stockholm. Den svenska marinen har fått ett nytt radiosystem till sina fem ubåtar.

Ordersumman är på cirka 100 miljoner kronor.

– Vi har överlämnat det till Försvarsmakten och systemet är på väg att bli operativt, säger Kurt Svensson, informationsdirektör på Försvarets materielverk (FMV), till TT.

FMV har upphandlat systemet. Det monteras nu i marinens fem ubåtar av Gotlandsklassen. Pengarna kommer ur Försvarsmaktens materielanslag.

Systemet bygger på att använda låga radiofrekvenser i banden VLF (very low frequency) och LF (low frequency). Dessa frekvensband har egenskaperna att trots vattnets stora dämpande förmåga kunna tränga ner djupt under ytan. Därmed kan ubåtar ledas på långa avstånd och ändå förbli dolda.

I systemet ingår också investeringar i tre fasta stationer på land, på hemlig ort. Två nya sändare på vardera 100 kilowatts (kW) effekt har installerats och en redan befintlig sändare på 20 kW har modifierats, medan en annan lika stark sändare ska modifieras senare.

Sändarsystemet får också ett nytt styrsystem, nya modulatorer och nya kontrollmottagare. Systemet är anpassat för att kunna kommunicera med Nato-system - och därmed förberett för internationella övningar och insatser, enligt FMV.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes