Inrikes

1 000 poliser till Israel-match

INRIKES

Malmö. Uppemot 1 000 polismän från Skåne, Stockholm och fem andra län mobiliseras inför den omdiskuterade Davis Cup-matchen mot Israel i Malmö i mars.

Förutom en större avspärrning runt själva matcharenan Baltiska hallen och omgivande kvarter, ska polis skydda både de svenska och de israeliska spelarna och funktionärerna på deras hotell i Malmö och under transporterna till och från arenan.

Tennismatchen spelas den 6-8 mars och nätverket Stoppa matchen planerar en stor demonstration med mellan 8 000 och 12 000 deltagare den 7 mars. Men det är inte då polisen fruktar eventuella våldsamheter, utan när den så kallade autonoma rörelsen samlas till protester.

– De har ju uttalat att de vill stoppa DC-matchen till varje pris, säger kommenderingschefen i Malmö, polismästare Håkan Jarborg Eriksson.

En försmak av vad som komma skall kan komma redan på lördag då de autonoma planerar att marschera mellan Malmös två polishus för att protestera mot främlingsfientlighet och rasism inom Skånepolisen.

– Ja, det kan komma att påverka händelserna under Davis Cup-veckan, säger Jarborg Eriksson.

Han betecknar Skånepolisens uppdrag inför tennismatchen som ett av de mest komplexa någonsin.

En tredje grupp som kan tänkas vilja demonstrera är palestinier och propalestinska personer i Malmö och Köpenhamn. Men där har polisen ännu inga säkra indikationer.

Den israeliska truppen, som anländer till Malmö på måndag, åtföljs av två israeliska säkerhetsvakter. Israel har sökt tillstånd för dem att bära handeldvapen, men polismyndigheten har sagt nej.

Håkan Jarborg Eriksson:

– Det finns inte lagligt utrymme för dem att bära vapen här om inte regeringen ger dem tillstånd.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes