Inrikes

Vården får nobba politikerbesök

INRIKES

Malmö. Landsting och kommuner har rätt att neka politiker tillträde på till exempel sjukhus om patienter riskerar att uppleva obehag. Det framgår av en ny juridisk vägledning som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har tagit fram efter protesterna mot SD-ledaren Jimmie Åkessons besök på bland annat Skånes universitetssjukhus, skriver Sydsvenskan. Sjukhusledningen försvarade besöket med att sjukhuset är en politiskt styrd verksamhet och att SD är folkvalda i både kommunfullmäktige och riksdagen.

– Det finns ingen ovillkorlig rätt för politiker att besöka arbetsplatser. Det är upp till varje arbetsgivare att fatta det beslutet, det finns många faktorer att väga in, säger Göran Söderlöf, arbetsrättsjurist på SKL, till TT.

Politiska partier bör däremot inte stängas ute från studiebesök inom vården bara för att personalen ogillar partiets åsikter, menar SKL.

Vägledningen sammanfattar rättsliga utgångspunkter på området, till exempel att politiska manifestationer inte är tillåtna under arbetstid.

Skånes universitetssjukhus resonerade likadant som SKL:s vägledning när personalen förbjöds att bära pins med texten "Vårdpersonal mot rasism" i samband med Åkessons besök.

– Man bör vara återhållsam med dessa knappar. Det kan väcka anstöt bland patienter och brukare om personalen, som de är beroende av, demonstrerar sina politiska åsikter på arbetskläderna, säger Göran Söderlöf.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes