Inrikes

Abbas träffar Sveriges regering

INRIKES

Politik. Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) har idag tagit emot den palestinske presidenten Mahmud Abbas i Stockholm. Vid mötet har Löfven ställt krav på återupptagna fredssamtal.

Det var vid tolvtiden i dag som Abbas anlände till Rosenbad i Stockholm, där han togs emot av Stefan Löfven.

– Låt mig uttrycka min glädje över att Abbas i dag besöker Stockholm, Sverige, sade statsministern vid en presskonferens efter mötet.

De två har diskuterat situationen i Gaza, bilateralt samarbete, den palestinska statsbildningen men också vad Sverige kräver av Palestina. Sverige vill att fredssamtalen återupptas och uppmanar båda parter att vara konstruktiva och villiga att göra kompromisser för att sträva efter en tvåstatslösning.

Utsträckta händer

Abbas betonade att palestinierna inte ger upp fredsförhandlingarna.

– Våra händer kommer att vara utsträckta för att uppnå fred och detta ger vi Israelerna, en utsträckt hand. För att uppnå fred måste vi förhandla, sade han.

Statsministern nämnde även att han bland annat krävt respekt för mänskliga rättigheter och korruptionskontroll. Efter ett avtal mellan partierna Fatah och Hamas var det tänkt att val skulle hållas i fjol, men de valen har på nytt skjutits upp. Dessutom har palestinska myndigheter anklagats för att ha slagit till mot fackförbund, och för korruptionsproblem.

Träffade Wallström

Abbas, som anlände till Sverige i går, har tidigare under dagen träffat utrikesminister Margot Wallström (S) för överläggningar på UD. Abbas besök är det första i Sverige sedan Sverige beslutade att erkänna Palestina. Det beslutet har orsakat spänningar, för att inte säga en kris, i förhållandet mellan Israel och Sverige och Israel har svarat med att kalla hem sin ambassadör.

– Det finns ingen motsättning mellan att behålla goda relationer med Palestina och fortsätta att hålla goda relationer med Israel. Vi är övertygade om att människor både i Israel och i Palestina har rätt till fred, sade Stefan Löfven på presskonferensen.

Under kvällen kommer Abbas officiellt inviga den palestinska ambassaden i Stockholm, vid en ceremoni där även Margot Wallström närvarar.

Mahmud Abbas besök i Sverige avslutas i morgon.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes