Inrikes

Jakob Forssmed vill bli KD-ledare

INRIKES

Politik. Jakob Forssmed vill bli partiledare för Kristdemokraterna, Forssmed, som är partiets ekonomisk-politiske talesman, meddelar sin kandidatur i en debattartikel i Dagens Nyheter.

– Jag har försökt att tänka igenom om jag har en riktning som jag tror att partiet kan ställa upp på och som jag själv vill driva. Det har jag kommit fram till att jag har och har därför landat i att jag vill kandidera till partiledare, säger Forssmed till TT.

Sverige lider av en värderingskris och KD behöver utveckla en politik som bygger samhället starkare, skriver han i debattartikeln.

– Vi tar inte de åtgärder som krävs för att stärka de goda värdena i samhället. Jag ser ett samband mellan starka familjer och ett starkt civilsamhälle. Vi behöver se till familjerna inte bara under småbarnsåren, utan det behövs stöd under längre tid. En viktig signal är att vi tror på familjen och att den kan sköta sina uppgifter, utan att vi ska styra, ställa och klampa in.

Fyra kandidater

Som exempel på att styra familjerna för mycket nämner Forssmed att slopa vårdnadsbidraget och att kvotera om en tredje pappamånad.

I abortfrågan säger Jakob Forssmed att man ska följa svensk abortlagstiftning.Â

– Det är kvinnan som fattar det avgörande beslutet under graviditetens första fas. Men jag tycker att vi behöver göra mycket mer för att erbjuda alternativ, man ska aldrig behöva känna sig tvingad av sociala eller ekonomiska skäl att göra en abort.Â

Tidigare har Ebba Busch Thor, Acko Ankarberg Johansson och Penilla Gunther meddelat att de vill efterträda Göran Hägglund.

Den nya partiledaren utses på KD:s extra riksting i april.

Â

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes