Inrikes

Håll i dig - fredag den 13 är här

INRIKES

Göteborg. Lider du av paraskevidekatriafobi? Då bör du nog bli kvar i sängen i dag.

Det är nämligen fredagen den 13!

Diagnosen innebär rädsla för att råka ut för olyckor just denna dag.

En del tar det på blodigt allvar, andra rycker på axeln - bah, skrock. Men traditionen finns där och den tycks bli starkare med åren under mediernas hägn. I grunden är det nog kristendomen som är den främsta boven bakom dramat. Vilket gör att fobin delas av många.

– Det är framför allt i västvärlden som fredagen den 13 ses som otursdag, säger Fredrik Skott, folklorist på Institutet för språk och folkminnen i Göteborg.

I till exempel Kina och Japan är det talet 4 man ska akta sig för.

I den antika världen liksom även i den fornnordiska mytologin sågs fredagen som en lyckodag. När kristendomen kom blev det annat ljud i skällan.

– Där har fredagen varit en sorgedag eftersom Jesus korsfästes på en fredag. Vi har mängder med uppteckningar från 1800-talet om att man skulle vara försiktig på en fredag. Man skulle inte flytta, inte gå till sjöss eller börja bygga hus. Och inte klippa naglarna.

Talet 13 är sedan gammalt ett olyckstal.

– Det finns många teorier om varför det ses som ett oturstal. I den babyloniska talsystemet sågs 13 som ett olyckstal som symboliserade underjorden. En teori är kopplad till kristendomen, vid sista måltiden var man 13 vid bordet med Judas som förrädaren. Och under antiken trodde man att 13 var häxornas speciella tal.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes