Inrikes

Bildt får mothugg på Twitter om FRA

INRIKES

Stockholm. Utrikesminister Carl Bildt får rejält mothugg på Twitter när han tillbakavisar uppgifterna i brittisk press om Sveriges aktiva del i övervakningsskandalen.

Bildt avfärdar på mikrobloggen uppgifterna från avslöjaren Edward Snowden i The Guardian om att Sverige skulle vara ett av de viktigaste samarbetsländerna för brittisk nätövervakning, och att Sverige håller tyst om detta.

Carl Bildt twittrade på fredagskvällen: "Föga sensationer i detta, om än felaktig beskrivning av process för godkännande av inriktning av inhämtning i FRA-lagen" och "Vår verksamhet sker med svensk utgångspunkt, i vårt intresse och efter svensk lag. Men självfallet finns samarbete".

Utrikesministern har sedan dess fått mängder av motkommentarer, bland annat från Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg och Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski. De, och många andra, kritiserar Sveriges tystnad och diskuterar riskerna med att samla in information.

Men Carl Bildt slår i från sig. "Om polis ser på all trafik på en väg för att kunna ingripa mot brottslingar som de har rätt att spana efter - är det fel?" skriver han.

Södermalmspolisen i Stockholm svarar: "Ja. Kamerorna för trängselskatt får inte användas i spaningssyfte eller brottsförebyggande syfte. Eller polisiärt syfte alls."

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes