Inrikes

Regeringens utredare om Quick klar

INRIKES

Stockholm. Daniel Tarschys, professor i statsvetenskap och tidigare statssekreterare (FP), ska leda den kommission som ska granska rättsväsendets och rättspsykiatrins roll i fallet Thomas Quick. Regeringen utser Tarschys på torsdag.

I SVT-programmet Veckans brott, som på tisdagskvällen fokuserade på Quickfallet, berättade justitiemininster Beatrice Ask (M) att kommissionen får till uppgift dels att beskriva vad som har hänt, dels komma med förslag på förändringar.

Ask utgår inte från att det finns grundläggande problem i hur svenska brottsmålsprocesser fungerar.

– Men det är väl alldeles uppenbart att det inte får bli så illa att en människa döms för åtta mord och sedan frias från alla. Någonstans är det fel och då måste vi granska var detta har gått fel.

Med i Veckans brott-studion satt polisprofessor Leif GW Persson, författaren Dan Josefsson och förre justitiekanslern Göran Lambertz som 2006 friade åklagare och polis från att ha gjort några fel under rättsprocessen. Trions debatt - Persson och Josefsson mot Lambertz - kring fallet bestod mest av anklagelser, i varierande grad av hetta, om hur mycket meningsmotståndaren ljög.

Vid det laget hade ditbjudne Sture Bergwall, tidigare Quick, gått då han vägrade träffa Lambertz. Denne, som numera är domare i Högsta domstolen, välkomnar varmt en utredning.

– Det behövs verkligen och det som är bra med det här är att det finns en sanning, det finns en verklighet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes