Inrikes

Hårdare tag mot matfusk

INRIKES

Stockholm. Livsmedelsverket kavlar upp ärmarna och tar hårdare tag mot matfusket.

– Man måste hela tiden jobba med det här, fuskarna hittar ju ständigt nya vägar, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

De senaste åren har larmrapporterna om matfusk avlöst varandra. Bland annat har fläskfilé färgats och sålts som oxfilé, hästkött har sålts som nötkött medan rom från nordamerikanska fiskarter förvandlats till svensk löjrom.

– Eller ta saffran till exempel, det finns säkert tjugo olika metoder för att förfalska saffran, säger Pontus Elvingsson.

Nu har Livsmedelsverket tagit fram en ny handbok för livsmedelsinspektörer. En del i boken beskriver hur inspektörerna ska kunna avslöja matfusk genom en effektiv provtagning.

– Vi måste återta initiativet och försöka upptäcka och spåra upp sändningar som kan vara manipulerade, säger Elvingsson.

Han pekar på vikten av att det finns nationella projekt mot matfusket där kontrollmyndigheter samordnar sig.

Livsmedelsverket har också precis tagit fram en handbok med fokus på listeria efter de senaste utbrotten av sjukdomen. Den beskriver bland annat vilka livsmedel som är i riskzonen för listeria och hur prover och analyserar görs enligt EU:s gemensamma kriterier.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes