"FMV tomhänt efter Kockumsräd"

Malmö. FMV lämnade Kockums i Malmö tomhänt efter en räd för att hämta hemligt försvarsmateriel.

Enligt Sydöstran uppger ägaren, tyska försvarsmaterielkoncernen Thyssen Krupp, att myndigheten inte fick med sig någonting.

Försvarets materielverk (FMV) och Thyssen Krupp har trots segdragna förhandlingar inte enats om villkoren för nyproduktion och modifiering av svenska ubåtar.

Syftet med tisdagens räd var, enligt SVT:s Blekingenytt, att FMV ville försäkra sig om att avancerad försvarsteknik som tillhör FMV inte lämnar landet.

Kockums säkerhetschef Lars E Karlsson ska ha varit på plats men inte lyckats hindra FMV:s personal. Kort senare togs han ur tjänst, rapporterar Blekingenytt.

Thyssen Krupp uppger att FMV lämnade Kockums utan att få med sig något, eftersom parterna inte kunde komma överens om vad som tillhör vem.

– Inget material har transporteras bort, säger presstalesmannen Torben Beckmann till Sydöstran.

Däremot fattades ett gemensamt beslut om att förvara materialet inlåst i en container tills dispyten är löst, skriver tidningen.

FMV:s pressekreterare Louise Wileen Bjarke bekräftar för TT att det skett "en rutintransport av särskilt försvarsmateriel".

– Jag kan inte gå in på detaljerna kring en transport som omgärdas av försvarssekretess, säger hon.

Kockums informationschef John Ahlmark har enligt Blekinge läns tidning kommenterat händelserna i tisdags på företagets intranät. Han skriver där om "ryktesfloran" och att uppgifter indikerar att "någon mycket medvetet förmedlar selektiv information inifrån företaget till medierna, som spär på föreställningar som påminner om de där kortfilmerna som brukar inleda James Bond-rullar".

Ahlmark avstår från att kommentera vad som skett, men bekräftar att det förekommit en transport - av vad nämns däremot inte.

"I och med att FMV bekräftat att det förekommit en skyddsvärd transport, är den saken något som också vi bekräftar. Vi säger också att det som skett, har skett i samförstånd med FMV, samt att inga oegentligheter skett oss emellan; vi och FMV har ingen konflikt", skriver Ahlmark på intranätet enligt BLT.

TT

Publisert: