Polisen uppmanar PTS att agera

Stockholm. Rikspolisstyrelsen (RPS) vill få Post- och telestyrelsen (PTS) att agera mot operatörer som inte längre datalagrar.

Frågan är om svensk lag gäller eller EU-domstolens ord.

– Vi välkomnar att det kommer att ske en formell prövning av den här frågan. Vi ser fram emot ett snabbt svar, för det har varit en del otydligheter från myndigheternas sida, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2, till TT.

Efter EU-domstolens ogiltigförklarande i förra veckan av datalagringsdirektivet har bland andra Tele2 slutat lagra och lämna uppgifter om kundernas trafik. Och PTS har sagt att man inte ska vidta åtgärder.

Men RPS - och justitieminister Beatrice Ask (M) - anser att svensk lag gäller. I ett brev skriver RPS att man förutsätter att PTS "vidtar de åtgärder som krävs" för att Tele 2 ska följa lagen.

Trots ogiltigförklarandet av EU-direktivet tar riksdagen inte upp Miljöpartiets motion om att riva upp svenska regler om lagring av data från mobil- och datatrafik, som bygger på direktivet.

En majoritet av riksdagspartiernas gruppledare anser att det räcker med att Ask informerar och återkommer efter analys.

– Jag tycker att det är tveksamt att man inte tar upp motionen, säger Gunvor G Ericson (MP), som menar att det rättsliga läget nu är högst oklart.

TT

Publisert: