Påskägget - en dödsfälla för hunden

Göteborg. Till påsk pyntas våra hem och godsaker dukas fram för kalas med släkt och vänner. Men se upp - pynt och godis kan innebära livsfara för husdjuren.

Ris och fjädrar är frestande leksaker för en nyfiken katt eller hund och små prydnadssaker kan lätt hamna i djurets mage - något som i värsta fall kan sluta på operationsbordet.

– Man kan fundera över vad man hänger i sitt påskris om man har ett djur som tycker om att tugga i sig saker, säger Lotta Möller, veterinär på djurförsäkringsbolaget Agria.

Påskägget är en annan värsting. Mörk choklad innehåller ett ämne som är giftigt och kan vara livshotande för våra fyrfota vänner.

Katter är i regel inte särskilt intresserade av sötsaker men hundar kan vara betydligt glupskare. Så fort du vänder ryggen till kan jycken vara där och smaska i sig av läckerheterna på påskbordet.

– Får de i sig mycket choklad bör man kontakta en veterinär, råder Lotta Möller.

Feta och salta maträtter hör också påsken till. De är inte direkt livshotande för djuren att äta men kan ge upphov till onödiga magproblem som man helst vill undvika.

Det kan också vara bra att ställa påskliljor och andra lökväxter på säkert avstånd från djuren eftersom vissa katter tycks bli dåliga av dem.

TT

Publisert: