Inrikes

Bh för barn stoppas av Ica

INRIKES

Alingsås. En upprörd tvåbarnsmamma fick Ica att sluta sälja spets-bh:ar till barn.

Butikskedjan går nu igenom hela sitt sortiment i jakt på andra opassande kläder.

Jenny Nystedt, mamma till en sexårig flicka, upprördes när hon i en Ica Maxibutik i Alingsås upptäckte en svart spets-bh i storleken 134/140 centilong, lagom till en flicka i sju- till åttaårsåldern, skriver Alingsås Tidning.

– Jag blev alldeles bestört. Det är fullständigt vidrigt att göra barn till sexobjekt på det här viset, säger hon till tidningen.

"En designad topp"

Efter att ha diskuterat frågan bestämde sig Ica för att ta bort bh:arna ur sortimentet. Även om bolaget inte håller med om benämningen av plagget.

– Vi har en policy eller en inställning om att vi inte säljer bh till barn. Det har varit liv om det här förr. Därför kallar vi den för topp, säger Roger Halvarsson, inköpschef på Ica, till TT.

TT: Vad är det för skillnad mellan en bh och en topp?

– Jag kan inte svara på den definitionsskillnaden. Det är det som är problemet. En topp är en kort t-shirt med axelband. Det här är en designad topp, men jag måste tillstå att den särskilt på bild liknar en bh.

TT: Vad gör ni med de bh:ar som ni inte ska sälja?

– Vi skrotar dem helt enkelt.

Norge reagerade

Roger Halvarsson säger att Ica nu går igenom sortimentet för att se till att det inte finns fler plagg som kan uppfattas på fel sätt. Hur bh:n för barn - eller toppen - hamnat i butikkedjans sortiment kan han inte svara på då Icas produktchef är på semester.

Det är inte första gången vuxenkläder för barn orsakar upprörda känslor. I mars 2005 drog klädkedjan Lindex tillbaka en kritiserad bikini-bh för ettåringar sedan bland annat den norska barn- och familjeministern reagerat.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes