Inrikes

Sex av tio vill ha ny kärnkraft

INRIKES

Stockholm. Sex av tio svenskar säger ja till att bygga nya kärnkraftverk som ersättning för de gamla. Bland alla de borgerliga partiernas sympatisörer, men även bland socialdemokratiska väljare, finns en majoritet för regeringens nya politik, visar en undersökning från Synovate som publiceras av Dagens Nyheter.

Bara inom Miljöpartiet och Vänsterpartiet är en majoritet emot nya reaktorer. Bland MP-väljarna säger 42 procent ja till att ersätta gamla reaktorer med nya, medan bara 26 procent av V-väljarna är för.

Av S-väljarna säger 57 procent ja till att ersätta gamla kärnkraftverk med nya. Socialdemokraternas energipolitiske talesman Tomas Eneroth är inte bekymrad över att så många S-väljare är positiva till kärnkraft.

– Förra veckan var det sju av tio i en opinionsundersökning. Nu är det 6 av 10 i Synovate och 5 av 10 i Sifo. Trenden är ju tydlig. Ju mer vi diskuterar frågan, desto fler inser att med regeringens förslag blir elen dyrare, säger han till TT.

Störst stöd har tanken hos Moderaterna - 84 procent säger ja till att släppa fram ny kärnkraft. Av Folkpartiets sympatisörer säger 77 procent ja. Av regeringspartiernas väljare är det bland Centerpartiets sympatisörer som stödet för regeringens nya kärnkraftspolitik är minst. Av C-väljarna kan 64 procent tänka sig att ersätta gammal kärnkraft med ny.

Undersökningen genomfördes 5-11 februari och omfattar 1 016 intervjupersoner.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes