Inrikes

Kritik mot polisen efter kravaller

INRIKES

Malmö. Det blev friande domar två män, 18 och 21 år gamla, som åtalats efter de våldsamma kravallerna i Rosengård i Malmö i december förra året.

Männen var åtalade för bland annat våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman och åklagaren hade yrkat på ett kännbart fängelsestraff, åtminstone för den äldre av dem. Men Malmö tingsrätt anser det inte klarlagt att de båda haft en så ledande roll vid oroligheterna som hävdas i åtalet.

Det finns allvarliga brister i proceduren med konfrontationen av den åtalade 21-åringen, påpekar tingsrätten i domen, eftersom de som i rättssalen skulle identifiera mannen redan hade sett fotografier av honom. Bristerna i konfrontationsproceduren är så allvarliga att de reser starka tvivel om tillförlitligheten i utpekandena, skriver rätten.

Att polisen inte har använt den metod för vittneskonfrontationer som Rikspolisstyrelsen har utarbetat är anmärkningsvärt, anser rätten.

– Jag är lite förvånad över att poliserna inte varit mer noggranna när man har identifierat, men jag tror att det beror på att de befunnit sig i en väldigt pressad och stressad situation, säger advokat Magnus Hermansson, som försvarat 21-åringen.

Hans klient har hela tiden hävdat sin oskuld.

Vid oroligheterna kastades stenar och flaskor, fyrverkeripjäser avlossades och bilar, sopkärl och släpkärror stacks i brand. Bland bevismaterialet i målet fanns polisens filmer och fotografier, bland annat en mycket uppmärksammade film inifrån ett polisfordon där poliserna använder grovt rasistiska kommentarer.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes