Inrikes

Rikskrim jobbar för kidnappad svensk

INRIKES

Stockholm. Anhöriga till en 69-årig svensk man som kidnappades i Colombia 2007 har fått en videohälsning från mannen.

Rikskriminalen arbetar med fallet.

– Det var med blandade känslor vi såg filmen, som är fyra, fem minuter lång, säger sonen till Norrbottens-Kuriren på nätet.

Det var den 16 maj 2007 som beväpnade män trängde sig in i mannens hem, 35 mil norr om huvudstaden Bogota. Mannen och hans sambo fördes bort med våld. Kvinnan påträffades efter några dagar av polis.

Svenska utrikesdepartementet (UD) vill inte berätta om någon lösesumma har krävts för den kidnappade svensken, utan hänvisar till polisen.

Men också Varg Gyllander, pressekreterare på Rikskriminalpolisen, är tystlåten.

– Rikskriminalpolisen arbetar aktivt med ärendet tillsammans med lokal polis, UD och ambassaden i Bogota, är allt Gyllander vill säga till TT om ärendet.

Sonen berättar för tidningen att hans pappa verkar vara vid hyfsat gott mod på videon, men att han magrat en hel del. En läkare som granskat filmen har enligt sonen sagt att det ser ut som att 69-åringen fått en stroke. Själv konstaterar mannen att han är "sjuk."

Enligt sonen är det en fristående gruppering inom den colombianska gerillan Farc som håller honom fången. Han vill inte säga om förhandlingar inletts om en eventuell lösensumma. De anhöriga ska nu försöka få kontakt med den fransk-colombianska politikern Ingrid Betancourt, som under lång tid satt fängslad hos Farc.

– Genom henne hoppas vi kunna få en inblick i vad som gäller där nere.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes