Inrikes

Vårdslarv kan bli dyrt för vården

INRIKES

Stockholm. Ett misstag eller en felbehandling kan bli dyr för ett sjukhus när vården prövar nya grepp för att öka patienternas säkerhet.

I Stockholms läns landsting kan den vårdinrättning som gjort fel bli skyldig att betala alla vårdkostnaderna under två år åt patienten som råkat illa ut.

– Det handlar om operationer som måste göras om till följd av slarv vid det första ingreppet, säger landstingsrådet Stig Nyman (KD) till Svenska Dagbladet (SvD).

Stockholmslandstinget började vid årsskiftet med den nya modellen på sju vårdenheter som utför höft- och knäledsoperationer. Henrik Almkvist, som är chefsläkare på hälso- och sjukvårdsförvaltningen, säger i SvD att systemet så småningom kan omfatta all sjukvård, även psykiatrin och primärvården.

Stig Nyman hoppas "att det kan öka fokus" på att sjukvården skaffa sig bra rutiner, dubbelkollar allt den gör och lär sig att rapportera alla fel så att den lär av sina misstag.

– När man kan belägga att personalen inte gjort allt för att undvika en skada eller en infektion får sjukhuset själv stå för alla kostnader för den nya operationen och all eftervård.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes