Inrikes

Pinkande testförare väcker debatt

INRIKES

Arvidsjaur. En testförare som dömts till böter för att ha lättat på blåsan nattetid i ett industriområde i Arvidsjaur har väckt starka känslor på internet.

Det har till och med startats en stödblogg för rätten att pinka.

Den 20-årige biltestföraren arbetade natt och valde, då det inte finns några offentliga toaletter i Arvidsjaur, att urinera på baksidan av ett hus vid tre-tiden på morgonen. Men polisen kom på honom på bar gärning och satte enligt 20-åringen på sirener och helljus innan de bötfällde honom med 800 kronor för förargelseväckande beteende och för att ha urinerat på allmän plats.

Artikeln som publicerades i Piteå-Tidningen tidigare i månaden har fått runt 140 kommentarer, och en blogg - Arvidsjaurjustice ("Än så länge är det lagligt att pinka på sig") - har startats som en reaktion på polisens agerande, skriver Aftonbladet och Expressen.

"Ingen polis ska inbilla sig att vi föredrar att pinka utomhus eller går ut för att göra lagbrott eller för att reta poliser. Hur ska vi göra och vad är tillåtet? Jag vill gärna veta hur det som testbilsföraren drabbades av inte ska hända mig," skriver en bloggare som sympatiserar med förarens nödsituation.

– Jag kan inte uttala mig om det här då jag inte känner till alla omständigheter, men jag förutsätter att polisingripandet utförts på ett korrekt sätt, säger länspolismästare Håkan Karlsson i en kommentar till Piteå-Tidningen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes