Inrikes

Nakenpoliser tagna till nåder

INRIKES

Göteborg. De nyutbildade piketpoliserna som poserade nakna på fotografier med ett vapen i hand på en avslutningsfest får återgå till sina ordinarie jobb i yttre tjänst.

Däremot är det fortfarande oklart om de tillåts bli piketpoliser. Det ska bestämmas senare efter utredning.

Polisen i Västra Götaland ser inte längre lika allvarligt på vad som hände på den uppmärksammade festen för ett par veckor sedan. När det avslöjades vad de nio poliserna, samtliga män i 30-40-årsåldern, haft för sig togs de omedelbart ur yttre tjänst och omplacerades till inre tjänst.

På festen, som avslutade ett halvårs utbildning till piketpoliser, spelades bland annat ett homosexuellt relationsdrama upp och en manlig strippa hade engagerats. Syftet var att skämta med de fem, sex instruktörer som hade utbildat dem.

– När vi omplacerade dem hade vi inte alla papper på bordet. Nu har vi fått en samlad bild av händelseförloppet. Det var ett skämt riktat mot instruktörerna. I samband med festen spelades ett scenario upp som skulle vara lite chockerande för dem och bringa dem ur fattningen, säger Erik Nord, chef för länsordningspolisen, till TT.

Det var Nord som tog dem ur tjänst och det är han som senare tar beslutet huruvida de nio ska få ingå i piketen. Polisen har också fört frågan om eventuellt tjänsteförseelse till polisväsendets ansvarsnämnd (Pan) för bedömning.

Fotografierna med de nakna underkropparna och vapnet hade tagits tidigare i samband med en övning.

– Det var väl inte så där våldsamt omdömesgillt kanske, men efter att ha fått en bättre bild så förefaller det i vart fall inte lika stolligt som tidigare, säger Nord.

Enligt Nord är poliserna mycket ångerfulla.

TT: Är de ämne för piketpoliser?

– Det vill jag inte uttala mig om nu. Men vi har sådan tillit till dem att de kan fullgöra yttre ordinarie polistjänst.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes