Inrikes

Alliansen sänker skatten igen

INRIKES

Stockholm. Det blir ett femte skatteavdrag nästa år, säger de fyra partiledarna i alliansregeringen.

Regeringen prioriterar, förutom skatteavdraget, höjd brytgräns för den statliga inkomstskatten, sänkt skatt för pensionärer och sänkt restaurangmoms.

De fyra alliansledarna skriver i Dagens Nyheter att de gör allt för att få fler i arbete, växande företag och högre tillväxt.

Skatteavdraget innebär att de som har jobb får mer pengar i plånboken från nästa år.

Enligt finansdepartementets beräkningar skulle jobbskatteavdraget innebära sänkt skatt från och med nästa år med 189 kronor för ett vårdbiträde med 23 200 i lön. En läkare med 60 300 i lön får sänkt skatt med 369 kronor.

Att brytpunkten för statlig skatt höjs innebär att färre måste betala den. I dag är brytpunkten för att betala statlig skatt cirka 33 000 kronor i månaden och nästan 30 procent av alla som jobbar heltid måste betala. Brytpunkten nästa år kommer därför att ligga vid en månadslön på ungefär 35 600 kronor.

Inklusive höjningen av gränsen för statlig skatt blir skattesänkningen för läkaren i exemplet nästa år 634 kronor medan för vårdbiträdet ligger skattesänkningen kvar på 189 kronor.

Pensionärerna får också den sedan tidigare utlovade skattesänkningen redan nästa år.-För de flesta, i de vanligaste inkomstlägena, handlar det om en hundralapp i månaden, säger säger Ylva Yngveson, chef för Swedbanks Institut för Privatekonomi.

En halvering av restaurangmomsen kan ge nära 4 000 personer nya jobb, men kostar statskassan 5,4 miljarder kronor första året och över fyra miljarder per år därefter, enligt en utredning som finansdepartementet låtit göra.

Omräknat i helårsarbetskrafter ökar sysselsättningen med knappt 3 500.

Det blir då billigare att äta ute.

– Får den sänkningen fullt genomslag på priset kan det handla om 10 procent på en utelunch, säger Yngveson.

Konjunkturinstitutets chef Mats Dillén räknar med att kostnaden för jobbskatteavdraget uppgår till omkring 12 miljarder kronor och den sänkta restaurangmomsen om 5,5 miljarder. Ändringarna i sjukförsäkringen, höjda skiktgränsen för statlig inkomstskatt och sänkt skatt för pensionärer kan landa på 6,5 miljarder kronor.

– Lutar man sig mot siffrorna i valmanifestet kan kostnaden bli omkring 25 miljarder kronor, säger Mats Dillén, chef för statliga prognosmyndigheten Konjunkturinstitutet.

KI har också tidigare bedömt att det finns ett utrymme på 5 miljarder för 2011 så det totala utrymmet för de två åren blir totalt omkring 30 miljarder kronor.

S-ledaren Håkan Juholt vill inte säga entydigt nej till jobbskatteavdraget men vänder sig emot att Moderaterna ser sänkta skatter som lösningen på alla problem.

– Jag besöker många sjukhus, vårdcentraler, äldreboenden där personalen går på knäna. Resultaten i skolan sjunker och alla pensionärsorganisationer vill ha ett robustare pensionssystem. Det finns två sidor av varje mynt och den som säger att skattesänkningar är svaret på alla frågor har hamnat snett, säger han.

Det går inte, tillägger han, att både få bättre äldreomsorg, sjukvård, skola, dagis, högre pension och sänkt skatt.

Han konstaterar också att sänkt restaurangmoms kostar väldigt mycket pengar, nästan 6 miljarder, men ger få nya jobb.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes