Låsta kyrkdörrar ska stoppa tjuvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Lund. Svenska kyrkor hålls i allt större utsträckning låsta för att undvika stölder och dyrbara föremål låses in. Stölderna har blivit färre än för några år sedan, men Leif Eriksson, vd för Kyrkans försäkring, uppger för TT att det fortfarande är "oerhört mycket stölder".

Svenska kyrkor har stor internationell dragningskraft.

– Sverige har förhållandevis dyrbara kyrkskatter, säger Lars Korsell, forskare på Brottsförebyggande rådet (Brå).

Låsta kyrkor och undangömda skatter - så länge tjuvar fortsätter att plundra kyrkor får besökarna allt svårare att uppleva kyrkornas alla dyrgripar.

I ett internationellt perspektiv är svenska kyrkor särskilt utsatta.

Kyrktjuvarna fick upp ögonen för nya objekt under 1990-talet. De brydde sig inte längre om ljusstakar och dopskålar i silver. I stället riktades blickarna mot det som kunde ge stora pengar hos auktionshusen i Europa, som medeltida krucifix och skulpturer i trä - föremål som var enkla att roffa åt sig på grund av bristande säkerhet.

– Silvret har kyrkorna alltid varit rädda om. Silver är silver och det går att smälta ner och sedan sälja. Men det stora värdet ligger i de riktigt gamla föremålen, något som inte skyddats. Därför har många tjuvar fått beställningsjobb från Sydeuropa, säger Kenneth Mandergrehn, samordnande på Rikspolisstyrelsen.

– Numera låser kyrkorna in dyrbara föremål och håller stängt mer, säger han.

Rikspolisstyrelsen uppmanar kyrkorna att göra förteckningar med detaljerade bilder av alla föremål.

– Ju fortare vi kan gå ut med internationell efterlysning, desto större chans att hitta de stulna föremålen. Kyrkorna måste hålla registren uppdaterade, säger Kenneth Mandergrehn.

TT

Publicerad: