Jävsanklagade nämndemän hoppar av

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. De två nämndemän i det stora Södertäljemålet som anklagats för att vara jäviga har beslutat att lämna målet.

Det meddelade lagman Anders Eka i rätten efter en kort överläggning.

Jan Karlsson, den advokat som lämnade in jävsinvändningen i onsdags, är lättad över att nämndemännen frivilligt hoppad av.

– Jag hade en informell vädjan om det i går och tycker att det är ett klokt beslut. De ska ha en eloge för det, säger han till TT i pausen.

TT: Finns det risk att det kommer upp fler jävsinvändningar?

– Det går ju aldrig att utesluta. Jag hoppas att vi inte ska behöva ägna tid åt sådant. Det är historia, nu ska vi börja rättegången, säger han.

När rätten återsamlades var domarna Lars Lindhe och Jan-Erik Oja tillbaka tillsammans med nya nämndemän.

Efter en och en halv dags förvirring och jävsdiskussioner kom då rättegången mot de 18 männen från Södertälje i gång strax före lunch. Chefsåklagare Tora Holst inledde med att läsa upp åtalspunkt ett, mordet 2009.

– Brottet har varit ett led i organiserad brottslighet, sade hon i rätten.

Därefter togs de andra två morden, i juli 2010, upp.

Samtliga åtalade nekar till brott, via sina advokater.

De sex åklagarna på plats turades om att läsa upp vilka brott männen är misstänkta för. Uppläsningen är en ordagrann repris på vad som skedde i samma sal för ett år sedan.

Advokat Claes Borgström, biträde till ett av offrens familj, tycker att det var synd att nämndemännen inte hoppade av redan i går.

– Men det var ett rimligt beslut. De har inte sagt att de är jäviga utan för att inte rättegången ska fördröjas ytterligare och med hänsyn till målsägandena så avträder de, säger han.

TT: Vad tänker du om den här röriga inledningen på rättegången?

– Det kunde inte ha varit värre än det blev. Men det är bara att hoppas att det kommer att repareras nu med en väl genomförd rättegång, säger Borgström.

Säkerhetssalen är bakom det skottsäkra glaset fylld till brädden. På läktarna är det glesare. Ett fåtal journalister och poliser följer förhandlingarna.

Bakgrund:

Den utpekade ledaren för det så kallade Södertäljenätverket dömdes till livstids fängelse bland annat för anstiftan till tre mord. Totalt dömdes 18 män. Domarna överklagades till hovrätten som dock beslutade att rättegången skulle tas om i tingsrätten eftersom en nämndeman ansågs ha varit jävig.

TT

Publicerad: