Partiledarna träffas om flyktingkris

Flyktingkrisen. Statsminister Stefan Löfven kallar till partiledaröverläggningar om flyktingkrisen.

Flera partier kräver nu att Sverige tar emot fler kvotflyktingar.

Folkpartiledaren Jan Björklund uppmanade under söndagen Löfven att kalla till partiledaröverläggningar. Han vill att riksdagspartierna samlas för att "vara eniga och sätta press på Europa".

– Vi ser en humanitär katastrof spelas upp inför våra ögon. Vi måste öppna fler lagliga vägar till Europa, säger han till TT.

Sverige tar i dag emot 1 900 så kallade kvotflyktingar enligt FN:s program för vidarebosättning. Björklund vill att Sverige ökar det till 4 000-5 000.

– Vi måste snabbt vara eniga om Sveriges position och visa själva att vi är beredda att öka ansvaret när vi kräver det av andra, säger Björklund.

Stefan Löfven uppgav på söndagskvällen att partiledarna ska ses snart.

– Jag har pratat med Anna Kinberg Batra (M) om den frågan. Vi ska se till att få en träff under veckan, säger han.

Han vill inte säga hur många fler kvotflyktingar det ska bli för Sveriges del, men att EU-länderna totalt ska ta emot nästan fem gånger fler än i dag.

Vill slopa transportöransvar

Folkpartiet vill också att det så kallade transportöransvaret, som innebär att exempelvis rederier och flygbolag riskerar böter om personer utan giltiga resehandlingar släpps ombord på båtar och flygplan, tas bort.

– Det är en viljesak att göra det i Europa. Saker som tidigare inte varit politiskt möjliga i Europa kan vara möjliga för att stämningen förändrats den senaste veckan, säger han.

Och om EU tvekar vill Björklund diskutera med de andra partiledarna om det är möjligt för Sverige att ändra regelverket.

Även Centerpartiets vill se över transportörsansvaret. Partiledaren Annie Lööf säger att hon är glad över att debatten nu skiftat från att handla om hur invandringen ska begränsas till hur människor på flykt ska hjälpas.

– Jag är djupt berörd av skiftet i den allmänna opinionen där likgiltighet och främlingsfientlighet tycks ha tryckts tillbaka och vi ser en folklig resning för flyktingar och humanitet.

Kristdemokraterna är däremot tveksamma.

– Det går inte att blunda för att det finns risker med att inte veta vilka som sitter på ett flygplan, säger andre vice ordförande Emma Henriksson.

Däremot vill partiet öka antalet kvotflyktingar.

– Vi har inte tittat på det exakta antalet, men i den här situationen är det inte omöjligt att titta på en kraftig ökning, säger Henriksson.

V: Straffa Ungern

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt vill att EU straffar Ungern och anser att landet bryter mot de mänskliga rättigheterna om asylrätt.

– I första steget varnar man, sen stänger man av den ungerska regeringen i ministerrådet. Jag tycker att det är rimligt att Ungern inte är med och bestämmer vår asylpolitik. För det är man när man röstar i asylfrågor i rådet, säger han till Svenska Dagbladet.

TT

Publisert: