Regeringen redo fortsätta låna

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Flyktingkrisen. Regeringen lättar på principen om att reformer ska vara finansierade. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) kommer upplåningen för flyktingmottagandet att öka.

Staten har redan i år lånat närmare tio miljarder kronor till kommuner och landsting för ökade kostnader i flyktingmottagandet. Och det kommer att fortsätta.

– Upplåningen kommer att öka nästa år i och med att vi får ökade kostnader för till exempel antalet asylsökande, säger Magdalena Andersson i Ekots lördagsintervju.

Hon säger vidare att när asylsökande kommer ut på arbetsmarknaden kommer det att krävas ytterligare resurser för olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Andersson säger i intervjun att hon har längtat efter att släppa principen att reformer ska finansieras "krona för krona".

– Självfallet vill en finansminister att det så snart som möjligt ska uppstå ett utrymme för att kunna genomföra ofinansierade reformer, säger hon.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson har förståelse att det inte går att spara sig till de omedelbara utgiftsökningarna i flyktingmottagandet.

– Men det oroar mig definitivt att vi har en finansminister som nästan säger sig längta till att göra ofinansierade reformer. Det är problematiskt, då är man lätt ute på en farlig väg, säger han till TT.

TT

Publicerad: