Män skeptiska till liv efter döden

INRIKES

Döden. Varannan svensk tror på ett liv efter detta. Framförallt kvinnor tror på en fortsättning. Men männen är skeptiska.

Döden är slutet, tror 46 procent av svenskarna. Men många tror på en del två, enligt en opinionsundersökning från begravningsbyrån Fonus.

De flesta vet inte hur det går till, men att själen lever vidare och att vi träffar nära och kära på andra sidan är vanliga föreställningar. Bara 9 procent tror att man möter sin gud.

– Behovet av att hitta en påtaglig fortsättning finns kvar, men kyrkan och dess speciella tolkning av vad som händer har vittrat, säger folklivsforskaren Ebbe Schön.

Svenskarnas tankar om vad som händer efter döden har ändrats på flera sätt, bland annat med en mer avdramatiserad syn på gengångare än den som rådde långt in på 1900-talet.

– Förr i tiden var man rädd för de döda. Nu för tiden är det tvärtom. Det har skett en förgullning av spöken och gengångare. Man vill gärna ha kvar föreställningarna, men gör dem mer hanterliga, säger Ebbe Schön

62 procent av männen tror dock inte på något liv efter detta. Bland kvinnorna är 33 procent skeptiska. Könsskillnaden är inget nytt, enligt Ebbe Schön:

– Kvinnor har varit mer engagerade i de här problemen, eftersom de traditionellt har umgåtts mer med barnen och fört traditionerna vidare.

TT