Forskning & vetenskap

Öppnar för genförändrade embryon

Av: 

TT

INRIKES

Vetenskap. Att tillåta genetiskt modifierade mänskliga embryon kan komma att bli "nödvändigt", anser en grupp forskare. Att skapa genetiskt förändrade barn bör dock fortsatt vara förbjudet.

Tidigare i år visade forskare vid kinesiska Sun Yat-senuniversitetet att det går att förändra de gener som orsakar en ovanlig blodsjukdom hos befruktade mänskliga embryon.

Embryona destruerades, men forskningen väckte stort rabalder och alla de stora tidskrifterna, som Nature och Science, vägrade att publicera forskningen.

Men nu meddelar Hinxton-gruppen, som är en sammanslutning av ledande forskare från hela världen, att det kan bli "nödvändigt" att tillåta genetiskt modifiering av mänskliga embryon i forskningssyfte, uppger BBC News.

Att "skapa" genetiskt modifierade barn bör dock fortfarande vara förbjudet, även om det kan komma att ändras i framtiden, skriver forskarna i en rapport.

Förbjuden gräns

Detta går stick i stäv med vad många andra tycker. Exempelvis vägrar National Institutes of Health i USA att finansiera liknande forskning. Enligt dess chef, Francis Collins, skulle det innebära "... att man passerade en gräns som inte borde passeras".

Även teknikens upphovskvinna, professor Emmanuelle Charpentier, som utvecklade metoden vid bland annat Umeå universitet, är tveksam.

– Personligen tycker jag inte att det är acceptabelt att manipulera den mänskliga arvsmassan i syfte att förändra genetiska uttryck som överförs mellan generationer, säger hon till BBC.

Oprecis metod

Tack vare den så kallade crispr-tekniken är det möjligt att förändra enstaka arvsanlag. Metoden har stor potential, eftersom det blir möjligt att "ta bort" sjukdomsframkallande genetiska förändringar.

Ett problem är dock att metoden fortfarande är oprecis. I det kinesiska försöket förändrades inte bara de sjukdomsframkallande generna, utan även många andra.

I Sverige och de flesta andra länder är det inte tillåtet att förändra arvsmassan hos mänskliga embryon.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Forskning & vetenskap

LÄS VIDARE

Gentekniken kan stoppa sjukdomar – eller göra oss till slavar

ÄMNEN I ARTIKELN

Forskning & vetenskap

CRISPR/Cas9