Inrikes

Stark kritik mot inbjuden präst

INRIKES

Religion. Två präster rasar mot att Svenska Kyrkan låter den palestinske prästen Mitri Raheb predika i Uppsala domkyrka. Enligt dem ägnar sig han åt hatpropaganda mot judendomen. Biskop Hans-Erik Nordin kallar kritiken "väldigt polariserad".

I helgen håller Svenska Kyrkan en konferens i Uppsala benämnd Teologifestivalen. Under lördagen stod Palestinafrågan i fokus och i en debattartikel gick prästerna Annika Borg och Johanna Andersson till angrepp mot ledningen i Svenska kyrkan.

De hävdar att prästen och teologen Mitri Raheb från Betlehem bitvis ägnar sig åt hatpropaganda mot Israel i sin bok "Tro under ockupation. Palestinsk bibeltolkning" som kommer att säljas under festivalen.

Hotfull teologi

Debattörerna anser att boken är "ett övertydligt och skrämmande exempel på så kallad ersättningsteologi, en teologi som proklamerar att judendomen är obsolet och har ersatts av kristendomen. Denna teologi utmålar att judendomen inte längre har något existensberättigande".

De påpekar att Svenska Kyrkan under det senaste kyrkomötet underströk vikten av att motverka all form av ersättningsteologi och anklagar nu kyrkan för att tala "med kluven tunga".

Kyrkans svar

– De har fel när det gäller Mitris syn på ersättningsteologi. Han kommer i morgon (söndag) hålla en predikan i Uppsala domkyrka där han säger precis tvärtom och varnar för ersättningsteologi, säger Hans-Erik Nordin, biskop i Strängnäs stift, som ansvarar för att upprätthålla Svenska Kyrkans relation med den lutherska palestinska kyrkan.

TT: Hur ser du på Mitri Rahebs syn på judendomen?

– Jag blir inte riktigt klar över den när jag läser hans bok. När jag pratat med honom här i dag på seminariet klarnar bilden, fast jag vet inte om jag är helt övertygad.

– Men om vi ska ha inbjudna talare som tycker exakt som vi, hur smal åsiktskorridor blir det inte då?

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes