M söker svar på valförlust

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Moderaterna backade rejält i valet 2014. Nu börjar analysen av varför väljarna övergav partiet, och hur LO-kvinnorna ska vinnas.

Riksdagsledamoten Hans Wallmark leder partiets eftervalsanalysgrupp. Den ska söka svar på vad valresultatet på drygt 23 procent, jämfört med drygt 30 procent 2010, beror på och om något behöver förändras i partiets organisation eller politik.

– Jag tror att väljarna ville sända signaler till Alliansen, säger Wallmark och nämner missnöje, eller åtminstone otillfredsställelse, med till exempel sjukvården, försvaret, invandring, skola och feminism.

Svag punkt

Gruppen har ingen utsatt deadline för sitt arbete, men senast till extrastämman den 7 mars måste rapporten vara klar.

Trots att eftervalsanalysen knappt börjat syns en av M:s akilleshälar tydligt i statistiken över väljarbeteenden. För att vinna valet 2018 måste M bli bättre på att locka kvinnor och framför allt LO-kvinnor, konstaterar analyschefen Per Nilsson.

Alliansen låg länge hopplöst efter oppositionen i opinionsmätningarna, men tog igen en hel del på slutet av valkampanjen. Partiet förlorade flest väljare till Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Men Per Nilsson hävdar att många av de M-väljare som gått över till SD är sådana som partiet tidigare vunnit över från S; alltså rörliga, manliga LO-medlemmar.

Öppna hjärtan

Per Nilsson tror inte att M-ledaren Fredrik Reinfeldts vädjan till väljarna om att öppna sina hjärtan och kopplingen till begränsat budgetutrymme har påverkat väljarströmmen.

– De flesta som röstade på SD bestämde sig tidigt, säger Nilsson.

Till skillnad från valet 2010 ansåg inte väljarna att Alliansen hade de bästa svaren på deras viktigaste frågor, förutom när det gäller att sköta landets ekonomi. Och till skillnad mot tidigare val fanns inte Alliansens mest prioriterade fråga - jobben - med bland väljarnas tre-i-topp-frågor.

TT

Publicerad: