S och MP eniga om högre inkomstskatt

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om att höja inkomstskatten för dem som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden. Bland de skatteförslag som finansdepartementet remitterat i dag, finns ingen höjning av bensinskatten med.

– I och med att den inte remitterades i dag kommer det inte att ske några förändringar den 1 januari 2015, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

MP drev i valrörelsen ett förslag om att höja bensinskatten med 70 öre per liter och V har ett förslag på 20 öre mer per liter bensin.

Det sker genom en gradvis avtrappning av jobbskatteavdraget, enligt Sveriges Radios Ekot. Förslaget kommer att ingå i höstens budget och ska gälla från 2015.

Överenskommelsen är en kompromiss eftersom S ville höja från 60 000 kronor och MP från 40 000 kronor.

Höjningen beräknas öka skatteintäkterna med knappt 2,4 miljarder kronor 2015. Avtrappningstakten av jobbskatteavdraget är 3 procent, vilket innebär att de som tjänar mer än 123 000 kronor i månaden inte får något avdrag alls.

Partierna har också enats om sänkt skatt för pensionärer med 120 kronor i månaden. Vid inkomster upp till 120 000 kronor ska det inte vara någon skatteskillnad mellan pensionärer och löntagare. Den så kallade skatteklyftan ska tas bort stegvis och vara helt borta år 2020.

Den slopade ungdomsrabatten för unga under 26 år ska halveras under 2015 och upphöra helt vid utgången av 2015. Det beräknas ge statskassan intäkter på 9,6 miljarder kronor nästa år och cirka 18,8 miljarder kronor 2016, enligt uppgift till TT.

I skattepaketet finns också höjd skatt på naturgrus, bekämpningsmedel och avfall, höjd effektskatt för kärnkraftsreaktorer, höjd skatt på tobak, lägre avdragsrätt för privat pensionssparande, slopad avdragsrätt för förvaltningsutgifter och delvis återinförd löneskatt för personer som har fyllt 65 år.

Alla förslag föreslås börja gälla 2015.

Konsekvensen av S-MP:s förslag om avtrappat jobbskatteavdrag, blir att den som tjänar 130 000 kronor får lägre marginalskatt än den som tjänar exempelvis 110 000 kronor i månaden.

Kommunalskatt, statsskatt och värnskatt ger en marginalskatt på ungefär 57 procent (beroende på kommunalskattens storlek) för den som tjänar över den nya brytpunkten för jobbskatteavdraget 123 000. Den som tjänar exempelvis 110 000 får en marginalskatt på 60 procent.

– Den personen får behålla 40 kronor på varje extra intjänad hundralapp, säger Johan Fall, skatteekonom på Svenskt Näringsliv.

Att den effekten uppstår kan enkelt förklaras med att den som tjänar mellan 50 000 och 123 000 får betala tillbaka en del av jobbskatteavdraget. Därmed blir marginalskatten på varje extra intjänad hundralapp högre i det intervallet, enligt Johan Fall.

Med förslaget blir det en situation där den som tjänar mycket får ett mindre jobbskatteavdrag än om denne tjänat mindre. Jobbar man mycket och har riktigt hög inkomst så blir det inget jobbskatteavdrag alls, enligt Johan Fall.

TT

Publicerad: