Inrikes

Reinfeldt söker valstrid om bostäder

INRIKES

Visby. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) varnade för en rödgrön valseger i sitt Almedalstal.

Samtidigt lyfte han upp bostäder som en stor valfråga och lovade 20 000 studentbostäder.

Inför 4 200 åskådare i ett blåsigt Visby varnade Reinfeldt för skattehöjningar och andra rödgröna förslag om man röstar på dem.

– Massvis av jobb kommer att försvinna. Gör inte detta med Sverige.

Talet stördes en kort stund av några kvinnor ur gruppen Femen, som med bar överkropp utförde en feministisk protest. De lyckades aldrig ta sig upp på scen.

Reinfeldt lanserade i dag en plan för 20 000 nya studentlägenheter till 2020. De ska läggas till Alliansens tidigare löfte om att "möjliggöra" 100 000 nya bostäder. Även oppositionen vill få fram fler bostäder, men Reinfeldt blåser ändå till strid.

– Vi är inte alls överens, säger han.

För att nå målet 20 000 nya studentlägenheter vill M ge statliga Akademiska hus ett nytt uppdrag - att bygga 12 000 studentlägenheter. Dessutom ska 8 000 bostäder byggas på statliga myndigheters mark och en statlig representant ska förhandla med berörda intressenter.

Främst handlar det om Malmö, Lund, Uppsala, Göteborg och Stockholm. I Stockholm vill M dessutom stimulera byggandet genom att staten bidrar till en ny t-banestation på det blivande campusområdet Albano.

Samma metod, att erbjuda kommuner statliga kollektivtrafiksatsningar, vill Alliansen använda för att få fram de 100 000 nya bostäderna i landet. Staten ska dock i övrigt inte skjuta till pengar.

De rödgröna vill satsa statliga pengar för att få fart på byggandet av studentlägenheter och vanliga hyreslägenheter.

– De är alldeles för snabba med att kasta in subventioner, som varje gång de används väldigt ofta bara göder dem som bygger lägenheter, säger Reinfeldt.

– Det är kommersiellt möjligt att räkna hem den här typen av projekt. Problemet är marktillgången.

Reinfeldt hävdar att de rödgröna inte kan enas om regler som skyndar på byggprocessen.

– Byggandet har rasat sedan regeringen tog bort investeringsstödet för studentbostäder. Moderaternas trovärdighet i frågan, när de kommer med förslag utan någon finansiering, är väldigt låg, säger Socialdemokraternas Mikael Damberg.

Stellan Lundström, professor på KTH, förstår inte vad Reinfeldt menar med att marktillgången är ett stort problem för studentbostäder. Han ser inte mycket nytt med förslaget.

– Jag ska väl akta mig som forskare att säga att det är luft, men det är luftliknande.

Lundström tror att ett snabbare sätt att ge studenter husrum är att helt skattebefria hyresintäkter för dem som hyr ut i andra hand.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes