Inrikes

Busch Thor kandiderar som KD-ledare

INRIKES

Politik. Ebba Busch Thor vill bli ny partiledare för Kristdemokraterna.

– Jag tror att jag har förmågan att ge Kristdemokraterna den energi som krävs för att föra partiet framåt, säger hon.

Ebba Busch Thor meddelar i Ekot i Sveriges Radio att hon kandiderar. Hon anser sig vara rätt person att fullfölja partiets förnyelsearbete som Göran Hägglund redan påbörjat.

– Jag har gedigen erfarenhet av handfast politiskt arbete och är en tydlig debattör, säger hon till TT.

Busch Thor är 28 år gammal och kommunalråd i Uppsala kommun. Enligt statsvetare tillhör hon den mer värdekonservativa falangen inom partiet. Men så vill Ebba Busch Thor inte beskriva sig själv.

– Nej, inte alls. Jag upplever att jag har ett väldigt brett stöd inom partiet och mina stora hjärtefrågor har varit äldreomsorg, frågan om jämställdhet och nej till kvotering utifrån ett ideologiskt perspektiv, säger hon.

Måste hålla ihop partiet

Enligt statsvetaren Jenny Madestam är det naturligt att kandidaterna nu vill positionera sig i partiets mittfåra.

– Att välja en person som visar att man kan hålla ihop partiet brukar vara överordnat andra mål när en ny partiledare ska till, säger hon.

Ebba Busch Thor är gravid och planerar att föda ett barn månaden efter att hon eventuellt väljs till partiledare. Men att kombinera föräldraskap och den tunga politiska posten ser hon inte som ett problem.

– Är det i något parti det borde vara möjligt att kombinera partiledarskap med föräldraskap så är det väl i Sveriges familjeparti, säger hon.

Ankarberg mer erfaren

Sedan tidigare har partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson och riksdagsledamoten Penilla Gunther meddelat valberedningen att de ställer upp som kandidater. Men vem som kommer att gå vinnande ur striden är inte självklart. Enligt Madestam uppfattas Acko Ankarberg Johansson som mer neutral och erfaren än Busch Thor.

– Hon verkar vara mer en förlängning av Hägglunds liberala inriktning, säger Madestam.

Samtidigt anser hon att Busch Thor kan vara den uppåtgående stjärna som Kristdemokraterna behöver. En ung kvinna som kan bli en väljarmagnet för de yngre väljargrupperna.

En extra partikongress, rikstinget, väljer ny partiledare den 25 april.

– Vi har fått in ganska många nomineringar. De strömmar in. Interesset (för partiledarvalet) är mycket stort och det är vi glada för, säger valberedningens ordförande Cathrine Pålsson.

Bland de nominerade finns fler namn än de som hittills visat intresse för partiledarposten.

Nomineringstiden pågår i ytterligare 13 dagar. Därefter kommer valberedningen att föreslå huvudkandidater, de kan bli fler än två, som ska presenteras vid ett KD-möte i början av mars.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes