Inrikes

SD:are sparkas efter rasistinlägg

INRIKES

Näthat. Att be om ursäkt räckte inte. En assistent till EU-parlamentarikern Kristina Winberg (SD) får sparken sedan han påkommits med att ha skrivit rasistiska inlägg och hetsat mot judar och muslimer på nätforumet Flashback.

– Han får gå med omedelbar verkan säger Winberg till Aftonbladet, som avslöjade assistenten.

Avslöjandet om mannen, som arbetar inom Europaparlamentet, fick flera andra svenska parlamentariker att reagera. Cecilia Wikström (FP), Marit Paulsen (FP) och Fredrik Federley (C) skrev ett gemensamt brev till EU-parlamentets talman Martin Schulz för att uppmärksamma honom på de "fasansfulla och djupt kränkande uttalanden" som de anser vara ett brott mot EU:s uppförandekod.

Enligt Aftonbladet har mannen bland annat skrivit: "Islam och dess folk är ett helvetespåfund som skall drivas tillbaka till öknen, med vapen om så krävs." Han har också kallat Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, för "judesvinet" i sina inlägg.

Tog avstånd i sms

I ett sms till Metro ångrade han sina inlägg och påstod sig ta avstånd från dem.

âUttalandena jag gjorde då skrevs i affekt och präglades av okunnighet, okänslighet och ilska. Jag är en annan person i dag och har mognat betydligt. Jag vill be om ursäkt till de som känt sig kränkta eller illa berörda av mina uttalanden.â

Mannen är 30 år, inläggen gjordes för sex-sju år sedan enligt Aftonbladet.

Enligt Winberg var inläggen en nyhet för henne. Till en början hävdade hon att ärendet var ett fall för personalavdelningen, trots att hon själv anställt honom. Kort därpå kom dock beskedet att assistenten får gå.

Enligt Aftonbladet, som gjort granskningen i samarbete med Researchgruppen, har också en man som tidigare haft politiska uppdrag för Miljöpartiet i södra Sverige skrivit rasistiska kommentarer på Flashback. Mannen, som bland annat varit ersättare i kommunfullmäktige, har gjort inlägg på sajten där han spridit namn på utländska män som förekommer i kriminella sammanhang och skrivit att det är "den bästa julklappen" när en invandrare skjuts ihjäl.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes