Fällande domar för vargattacken

INRIKES

Brott. Djurskötaren dödades av vargar på Kolmårdens djurpark. På onsdagen dömdes både parken och en tidigare chef som ansvariga för händelsen.

Det allvarligaste felet var att skötarna fick arbeta ensamma med vargarna, enligt tingsrätten.

Det var den 17 juni 2012 som en djurskötare hittades död i ett varghägn på Kolmårdens djurpark. Hon hade varit ensam inne hos åtta fullvuxna vargar, utan larm och utan komradio.

Den dåvarande zoologiske chefen på parken, Mats Höggren, och djurparken ställdes till svars för händelsen - och tingsrätten i Norrköping dömer båda.

Rätten slår fast att djurparken generellt har haft brister i sitt säkerhetsarbete och också att det mer specifikt funnits brister inom arbetet med vargarna där Mats Höggren var ansvarig.

Den allvarligaste bristen är, enligt rätten, att vargguiderna har tillåtits att arbeta ensamma inne hos vargarna. De har dessutom inte haft någon möjlighet att larma och kalla på hjälp vid en nödsituation.

"Borde förhindrat det"

Tingsrättens rådman Anders Heiborn lyfter fram en olycka som inträffade ett år före den dödliga vargattacken, då en annan vargguide blev tvingad ur hägnet av vargarna. Flera vargexperter konstaterade, säger han, att det var ren tur att den guiden klarade sig därifrån med livet i behåll.

– Det finns en koppling mellan ensamarbetet och olyckan. Med den bakgrunden borde man ha förhindrat det, det borde man ha kunnat se att det skulle kunna ske, säger Anders Heiborn.

Tingsrätten har inte har gett åklagarsidan rätt för alla brister som man har påtalat. Åklagaren Jan Olof Andersson är däremot nöjd med att tingsrätten har lagt stor vikt vid just ensamarbetet.

– Det är det som har varit vår huvudfråga, säger Jan Olof Andersson till TT.

Kan överklagas

Höggrens och djurparkens försvarsadvokater anser att ingen kunde ha förutspått att vargarna skulle gå till attack och har kallat det inträffade för en "tragisk olycka".

– Nu ska vi tänka igenom saker och läsa domen. Det preliminära beslutet är att domen kommer att överklagas, säger Johan Eriksson, Mats Höggrens försvarsadvokat, till TT.

Mats Höggren - som i dag är vd för djurparken Nordens Ark, som också har vargar - döms för arbetsmiljöbrott innefattande grovt vållande till annans död. Djurparken döms till företagsbot på 3,5 miljoner kronor.

Om även Kolmården tänker överklaga är oklart. Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts som äger Kolmårdens djurpark, säger till TT att han vill läsa hela domen först.

Men han håller inte med om att Höggren eller djurparken brustit vad gäller arbetsmiljöarbetet.

– Hela vår verksamhet bygger på att säkerheten går före allt, säger Fogelmarck.

Han säger också att parken har haft regelbundet ensamarbete med vargarna i närmare 30 år.

Att vargar attackerar människor är väldigt ovanligt och händelsen på Kolmården har kallats världsunik.

TT